Εικόνα για την κατηγορία Ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος της Ευρωπαϊκής διαβούλευσης για την υιοθέτηση των νέων Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς της Βιωσιμότητας που αφορούν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος της Ευρωπαϊκής διαβούλευσης για την υιοθέτηση των νέων Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς της Βιωσιμότητας που αφορούν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Σύνταξη κειμένου: 3K Investment Partners

Στις 21/05/2024 ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης από την EFRAG (Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα για Θέματα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς). Αντικείμενο αυτής της διαβούλευσης, που συνδυάσθηκε με μία πιλοτική δοκιμή, ήταν τα νέα σχέδια Ευρωπαϊκών προτύπων αναφοράς της βιωσιμότητας από τις ΜμΕ, αλλά και από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με ΜμΕ, όπως οι τράπεζες ή μεγάλες εταιρίες που συνεργάζονται για την λειτουργία τους με μικρότερες επιχειρήσεις σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας, τοπικά και διεθνώς.

Η 3Κ Investment Partners έχοντας ήδη αναγνωρίσει και υιοθετήσει τις αρχές του UN PRI (Principles for Responsible Investing) για τις υπεύθυνες επενδύσεις, παρακολουθεί συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο σχετικά με την δημιουργία και εφαρμογή ενός κοινού Ευρωπαϊκού Προτύπου Αναφοράς της Εταιρικής Βιωσιμότητας, αναλογικής ωστόσο εφαρμογής για τις ΜμΕ και όσες από αυτές θα έχουν την δυνατότητα σύμφωνα με την Οδηγία CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) να το εφαρμόζουν εθελοντικά.

Απώτερος στόχος η ισότιμη και αναλογική συμμετοχή των ΜμΕ στη χρηματοδότηση της αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου και στην ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ορίζεται από τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες μετά το 2015 (π.χ. Συνθήκη για το Κλίμα στο Παρίσι 2015, Συνθήκη για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030, βλ. Στόχο 12, Ευρωπαϊκή Ταξινομία για την Κλιματική Κρίση 2022, Οδηγία SFDR για την Δημοσιοποίηση των πληροφοριών για την βιώσιμη χρηματοδότηση των επενδύσεων).

H 3KIP επιλέχθηκε μετά από σχετική αξιολόγηση ενδιαφερομένων επιχειρήσεων από πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε. να συμμετέχει με διπλό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Διαβούλευση και στην αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής των προτεινόμενων από την EFRAG προτύπων αναφοράς για τις ΜμΕ.

Καταρχήν ως μικρή επιχείρηση σύμφωνα με τα νέα κριτήρια ταξινόμησης των Ευρωπαϊκών ΜμΕ συμμετείχε στην πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση του εθελοντικού προτύπου (ESRS VSME ED) για την σύνταξη των ετήσιων αναφορών της Διοίκησης προς τις ρυθμιστικές αρχές, τους πελάτες και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, κυρίως εργαζόμενους και βασικούς προμηθευτές.

Παράλληλα, ως ενδιαφερόμενη επιχείρηση και ειδικότερα ως μέτοχος σε μεγάλες αλλά και σε μικρότερες εισηγμένες στην κεφαλαιαγορά επιχειρήσεις,  ανέλαβε την υποχρέωση κατά την πιλοτική εφαρμογή να αξιολογήσει τα προτεινόμενα για τις εισηγμένες ΜμΕ και το χρηματοπιστωτικό τομέα που υποχρεωτικά θα δημοσιοποιεί σχετικές με ουσιώδη θέματα βιωσιμότητας πληροφορίες.

Με την συμμετοχή της αυτή, η 3KIP ήταν μία από τις ελάχιστες εταιρίες ανάμεσα σε σύνολο 160 περίπου από διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. και κλάδους που συμμετείχαν σε αυτή την απαιτητική διαδικασία και για τα δύο προτεινόμενα σχέδια.

Η ώριμη ανταπόκριση της 3ΚΙP σε αυτή την διαβούλευση κυρίως στη συστηματική ενσωμάτωση νέων μεθόδων συλλογής, ανάλυσης και αξιοποίησης των σχετικών με την βιωσιμότητα εταιρικών πληροφοριών, τη μεταφορά και αξιοποίηση νέας τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και καινοτόμων μεθόδων εργασίας και διαβούλευσης με πελάτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, εκπαίδευση των στελεχών της εταιρίας σε όλα τα σχετικά θέματα και ανάπτυξη νέων πολιτικών και διαδικασιών λειτουργίας.

Η εμπλοκή της  3K Investment Partners σε μία τέτοια απαιτητική αλλά εξαιρετικά χρήσιμη πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη συνολικά της  στρατηγικής της εταιρίας και της αποδοτικής διαχείρισης των χαρτοφυλακίων της με ενιαίο και ολιστικό τρόπο που μπορεί έτσι να ικανοποιήσει τις διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες των πελατών της, αλλά και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 ενδιαφερομένων μερών και κυρίως επιχειρήσεων, τραπεζών, επενδυτών και εποπτικών φορέων από την Ελλάδα και την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και διαδικτυακά η πρώτη ανοικτή διαβούλευση στα Ελληνικά για τα δύο νέα πρότυπα που προτείνει η EFRAG. Η  εκδήλωση με τίτλο “Ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πρότυπο για τη Βιωσιμότητα των ΜμΕ”, φιλοξενήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο Μέγαρο Καρατζά την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από το CSR Hellas, μέλος του οποίου είναι και η 3KIP και την EFRAG, την εταιρία εκπροσώπησε  ο Κωνσταντίνος Φωτεινόπουλος, Portfolio Manager της 3Κ Investment Partners, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει ειδικότερα το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Προτύπου LSME που αφορά τις εισηγμένες επιχειρήσεις και τις μικρές Τράπεζες, όπως είναι για παράδειγμα οι Συνεταιριστικές Τράπεζες και να απαντήσει στα οφέλη και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την υιοθέτηση και συμμόρφωση των επιχειρήσεων με αυτό, είπε χαρακτηριστικά:

Θεωρούμε θετικό γεγονός καταρχήν την δημιουργία μίας «κοινής γλώσσας», η οποία επίσης θεωρούμε δυνατό να προκύψει σε συνδυασμό με την αποτελεσματική κωδικοποίηση της νέας νομοθεσίας και την περαιτέρω απλοποίηση των απαιτήσεων δημοσιοποίησης πληροφοριών για τις ΜμΕ. Ο κανόνας της αναλογικότητας, όπως και της διπλής αξιολόγησης των ουσιωδών θεμάτων που επιβάλλεται από τις σχετικές Οδηγίες αποτυπώνεται στο προτεινόμενο σχέδιο, ωστόσο είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στις μεθόδους εργασίας, όπως για παράδειγμα στην σωστή διασύνδεση και τεκμηρίωση των πληροφοριών που σχετίζονται με το επιχειρηματικό μοντέλο, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που αναγνωρίζει η επιχείρηση δημόσια και οι πρακτικές με τις οποίες αντιμετωπίζει τα ουσιώδη θέματα της εταιρικής βιωσιμότητας.

Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση θεμάτων όπως είναι η κλιματική κρίση και οι κίνδυνοι που προκαλεί για το σύνολο της ανθρωπότητας δίνει ευκαιρίες για ένα μετασχηματισμό προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να  ικανοποιούν πιο μακροπρόθεσμα και με ασφάλεια τις ανάγκες αλλά και τις αξίες των πελατών, των εργαζομένων και της κοινωνίας ευρύτερα. Απαιτείται ωστόσο πιο συστηματική, πιο στενή και πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και των επενδυτών, όπως επίσης και μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και ΜμΕ. Υπάρχει ένα κοινό κίνητρο και από τις δύο πλευρές ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων.  Ειδικά σε ό,τι αφορά όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται, η επίδρασή τους σε πολλά ουσιώδη θέματα είναι μικρή λόγω του μεγέθους τους, αλλά σωρευτικά η επίδραση τους είναι μεγάλη σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων για τη μετάβαση, γιατί αυτές αποτελούν βασικό συντελεστή όχι μόνο της απασχόλησης, αλλά και του  ΑΕΠ. Έτσι πιστεύουμε ότι τα πρότυπα είναι αναγκαία για μία δίκαιη μεταχείριση των ΜμΕ και ισότιμη πρόσβαση στις δυνατότητες σε χρηματοδότησης της μετάβασης σε υπεύθυνες και βιώσιμες δραστηριότητες, προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ θεωρούμε ότι έτσι μπορεί  δημιουργηθεί και ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού και βελτίωσης των προοπτικών απασχόλησης και αύξησης των  εσωτερικών επενδύσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα το οποίο το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα κοινό σημείο για να υπάρξει μία κοινή και ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και κατά κλάδο και κατά συντελεστή αγοράς, είτε αφορά μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση, προμηθευτές πελάτες και επενδυτές.  Για τους λόγους αυτούς και επενδύουμε χρόνο, πόρους και συλλογική προσπάθεια στην αξιοποίηση των πρωτοβουλιών και οδηγιών που παρέχει σχετικά η EFRAG.

 

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο