Εικόνα για την κατηγορία Πάει ο παλιός ο χρόνος…

Πάει ο παλιός ο χρόνος…

Σύνταξη κειμένου : Θoδωρής Λιζάρδος, Chief Sales Support, Marketing & PDM Officer, 3K Investment Partners Α.Ε.Δ.Α.Κ.

Τώρα που το 2017 βρίσκεται πίσω μας, διαπιστώνουμε ότι ήταν μια καλή χρονιά για τις αγορές. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες φορές, δεν απέφεραν κέρδη στους επενδυτές μόνο οι διεθνείς αγορές, αλλά το 2017 ήταν μια θετική χρονιά και για τις ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Ο παρακάτω πίνακας καταδεικνύει του λόγου το αληθές, καθώς περιλαμβάνει τις αποδόσεις κάποιων διεθνών και ελληνικών δεικτών και αμοιβαίων κεφαλαίων της 3K Investment Partners.

Αν και η ανατίμηση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου επηρέασε αρνητικά τις αποδόσεις των επενδυτών σε όρους Ευρώ, γενικά οι αξίες αυξημένου κινδύνου στις αγορές ανατιμήθηκαν. Αντίθετα, οι πιο αμυντικές τοποθετήσεις, όπως σε κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης παρουσίασαν απώλειες,

Παρότι το 2017 στο ξεκίνημά του συνοδευόταν από ορισμένες αβεβαιότητες, κυρίως ως προς τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία των επιτοκίων, σταδιακά το περιβάλλον έγινε πολύ ευνοϊκό για τις αγορές ρίσκου. Σε παγκόσμια κλίμακα η μακροοικονομική συγκυρία και η εταιρική κερδοφορία βελτιώθηκαν αισθητά και ο χαμηλός πληθωρισμός επέτρεψε στις Κεντρικές Τράπεζες να συσφίξουν σταδιακά και μόνο σε μικρό βαθμό τη νομισματική τους πολιτική. Παράλληλα, στην κονίστρα της πολιτικής τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη δεν επιβεβαίωσαν τους αυξημένους φόβους για την επέλαση των εθνικιστικών – λαϊκιστικών κομμάτων προς την εξουσία, ενώ η διακυβέρνηση Trump στις ΗΠΑ δεν περιέστειλε την οικονομική ανάπτυξη και θέσπισε την περικοπή φόρων $1.4τρις. για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, παρά την ευνοϊκή συγκυρία οι επενδυτές παγκοσμίως δεν καταλήφθηκαν από αισθήματα ευφορίας και δεν σημειώθηκαν εκτεταμένες υπερβολές.

Η ιστορία του 2017 μας υποδεικνύει, όπως και τόσες άλλες κατά το παρελθόν, ότι η εμμονή στους κινδύνους και στις ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις, δεν επιτρέπει την αναζήτηση και την αξιοποίηση των ευκαιριών στις αγορές. Αν και οι «Κασσάνδρες», που διαρκώς βλέπουν καταστροφές και νέες πληγές κάποια στιγμή και για κάποιες περιόδους μπορεί να επαληθευθούν, οι αγορές ως μηχανισμοί επιβίωσης των πιο προσαρμοστικών οργανισμών, έστω μακροχρόνια, προσθέτουν αξία στα χαρτοφυλάκια των συνετών επενδυτών. Άλλωστε ο επενδυτικός κίνδυνος, που πηγάζει από την αβεβαιότητα και την εγγενή αδυναμία της ασφαλούς πρόβλεψης, είναι η άλλη όψη της ευκαιρίας.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο