Συντάκτης Κειμένου: 3K Investment Partners
Οικονομικές Εξελίξεις
“Αγάπη μου συρρίκνωσα τον τζίρο!”. Παραφράζοντας τον τίτλο μίας γνωστής ταινίας θέλουμε να επισημάνουμε με δηκτικό και ίσως γλαφυρό τρόπο το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς της περιόδου που διανύσαμε αλλά και διανύουμε, που δεν είναι άλλο από τον χαμηλό όγκο συναλλαγών, ιδίως στο ΧΑΑ.
Ο Ιούνιος ήταν ένας πλούσιος ειδησεογραφικά μήνας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής η FED αύξησε περαιτέρω το βασικό επιτόκιο παρέμβασης, όπως αναμενόταν, ενώ η ΕΚΤ υιοθέτησε μία πιο ελαστική στάση από ότι είχε προεξοφληθεί οδηγώντας στην ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ. Αστάθμητο παράγοντα θα μπορούσε να αποτελέσει ένας “εμπορικός πόλεμος” εξαιτίας της πρόθεσης επιβολής δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ. Σε εγχώριο επίπεδο, σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η συμφωνία για το Ελληνικό χρέος στο τέλος Ιουνίου, όπου βελτιώνεται αισθητά η πιστοληπτική θέση της Ελλάδος σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η τελευταία εξέλιξη οδήγησε σε μία σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων και σε μία οριακά ανοδική αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Από την άλλη πλευρά η αντίδραση στο ΧΑΑ ήταν σχετικά “νωθρή”.
Υπενθυμίζουμε ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων υποδηλώνει μείωση του επενδυτικού κινδύνου, επιδρώντας θετικά στις αποτιμήσεις των μετοχικών τίτλων. Στον βαθμό που δεν διαταράσσονται αρνητικά οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, η θερινή ραστώνη απλώς διευρύνει τον αναγκαίο επενδυτικό ορίζοντα προκειμένου να αποτυπωθεί η νέα κατάσταση στην αγορά.
Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός...
Σποραδικά εμφανίζονται στις κεφαλαιαγορές περιπτώσεις που ξαφνικά οικονομικές αξίες βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Σπανιότερα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα φυσικές καταστροφές και συχνότερα σε λανθασμένες λογιστικές αποτυπώσεις και παρατυπίες, που έρχονται αναπάντεχα στο φως.
Μάλιστα προκαλούν σύγχυση και κλίμα αναξιοπιστίας, επιδεινώνοντας άμεσα και σε σημαντικό βαθμό την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Μια τέτοια περίπτωση για την ελληνική αγορά είναι αυτή της Folli Follie, μιας εταιρείας με εκτεταμένες διεθνείς δραστηριότητες, που συγκαταλεγόταν στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στους αντίστοιχους δείκτες FTSE 25 και Morgan Stanley Capital International (MSCI), στο μετοχολόγιο της οποίας βρίσκονται διεθνή funds και θεσμικοί επενδυτές. Αρνητικά δημοσιεύματα και οι εξελίξεις που ακολούθησαν σχετικά με τη Folli Follie, πυροδότησαν κατακρήμνιση της τιμής της μετοχής της κατά 68,71% (από την 3η Μαίου 2018) μέχρι να τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης, αλλά και νομικές κινήσεις και ελέγχους εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Οι επιπτώσεις αυτής της περίπτωσης δεν αφορούν μόνο την ίδια την εταιρεία, αλλά μεταδίδουν καχυποψία και ανασφάλεια σε όλο το σύστημα, καθώς το πλήγμα στην ελληνική αγορά είναι ουσιαστικό. Δεν επηρεάζει μόνο τα funds και τους επενδυτές, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές και ομόλογα της Folli Follie. Αφορούν και την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό γενικότερα, καθώς αυξάνει το σκεπτικισμό ξένων επενδυτών ως προς τις ελληνικές αξίες.
Ωστόσο, όσο περνά ο χρόνος η περίπτωση της Folli Follie θα λειτουργήσει και αντίστροφα, ωθώντας τις επιχειρήσεις σε υιοθέτηση πιο αυστηρών κανόνων ελέγχων, εταιρικής διακυβέρνησης και λογιστικής απεικόνισης των μεγεθών τους, ενισχύοντας έτσι σε βάθος χρόνου τη διαφάνεια της αγοράς. Πράγμα που πάντα ωφελεί την αγορά και όσους δραστηριοποιούνται σε αυτή.
Ως προς τα αμοιβαία κεφάλαια της 3Κ Investment Partners 3Κ Μετοχικό Εσωτερικού, 3Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού και 3K Μικτό δεν είχαν καμία θέση σε μετοχές και ομόλογα της Folli Follie πολύ καιρό πριν προκύψει το πρόβλημα και συνεπώς δεν είχαν καμία άμεση συνέπεια από την κατάρρευση των τιμών τους. Η έμφαση στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών και η εξονυχιστική ανάλυση που ακολουθούμε στη 3K Investment Partners μας είχε καθοδηγήσει σε άλλες επενδυτικές ευκαιρίες εντός της ελληνικής αγοράς, που μπορεί να μη έχουν τη λάμψη προβεβλημένων εταιρειών. Άλλωστε, ότι λάμπει συχνά δεν είναι χρυσός.