Συντάκτης Κειμένου: NN Investment Partners
Η αυξανόμενη σημασία της αμερικανικής παραγωγής στον τομέα της ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα έχει, μεταξύ άλλων, ενισχύσει τις επιπλοκές που προκαλούν τα προβλήματα στην παραγωγή σε περιοχές όπως ο Κόλπος του Μεξικού, όπου η εποχή των καταιγίδων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο αντίκτυπος του Harvey, του τυφώνα κατηγορίας 4 που έπληξε τις πολιτείες των ΗΠΑ που βρέχονται από τον Κόλπο του Μεξικού, θα χρειαστεί μήνες για να αποτιμηθεί, αλλά ορισμένες από τις επιπτώσεις του στις αγορές ενέργειας είναι ήδη εμφανείς. Η μείωση της ζήτησης σε αργό πετρέλαιο, ως αποτέλεσμα της μειωμένης δυναμικότητας διύλισης οδήγησε σε ανοδική πίεση στις τιμές της βενζίνης και σε μια διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των τιμών αργού πετρελαίου τύπων «WTI» (West Texas Intermediate) και «Brent» της Βόρειας Θάλασσας. Η μείωση της ζήτησης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τις διαταραχές στην προσφορά και να κρατήσει την τιμή του WTI υπό πίεση.
Ο Harvey πλήττει μια σημαντική περιοχή παραγωγής ενέργειας
Ο τυφώνας Harvey, η ισχυρότερη θύελλα που πλήττει το Τέξας εδώ και πάνω από μισό αιώνα, είχε καταστροφικές συνέπειες σε όρους ανθρώπινων ζωών και ιδιοκτησίας, σκοτώνοντας περίπου 50 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές σε περίπου 200.000 σπίτια. Παράλληλα, άφησε το στίγμα του στις ενεργειακές υποδομές του Κόλπου του Μεξικού. Η περιοχή αυτή με μερίδιο 18% της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ και περίπου 4% της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας, παραμένει σημαντική παρόλο που το μερίδιο της μειώνεται λόγω της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, γεγονός που έχει αυξήσει τη σημασία της χερσαίας παραγωγής πετρελαίου. Το μερίδιο 4% του Κόλπου στην συνολική παραγωγή φυσικών αερίου των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει μείωση από το 26% του 2001.
Ο αντίκτυπος του Harvey δεν περιορίστηκε μόνο στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις. Όταν πέρασε από την ξηρά, έπληξε τις βασικές περιοχές παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, όπως το Eagle Ford, και ως εκ τούτου, η διαταραχή του εφοδιασμού στην ξηρά ξεπέρασε εκείνη των προηγούμενων τυφώνων, ενώ η υπεράκτια παραγωγή ήταν μικρότερη. Η επανάσταση του σχιστόλιθου και η επακόλουθη ανοδική πορεία των ΗΠΑ, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στον κόσμο, προσδίδει στον αντίκτυπο του τυφώνα πιο παγκόσμιο χαρακτήρα και δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαιοειδών παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαταραχές των αμερικανικών διυλιστηρίων, της παραγωγής, των αγωγών και των λιμένων έχουν επίσης επιπτώσεις στο εξωτερικό. Μέχρι το τέλος Αυγούστου, σχεδόν το 25% της αμερικανικής δυναμικότητας διύλισης περιορίστηκε, με περίπου 4,4 εκατομμύρια βαρέλια εκτός παραγωγής. Τα αποθέματα βενζίνης, τα οποία είχαν ήδη μειωθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας οχημάτων στις ΗΠΑ, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω ως αποτέλεσμα των ελείψεων στα διυλιστήρια. Κατά συνέπεια, η απότομη άνοδος των τιμών της βενζίνης ήταν ένα από τα πιο άμεσα αποτελέσματα των τυφώνων.
Το κλείσιμο διυλιστηρίων μειώνει τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο
Οι τιμές για το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI), αντίθετα, δέχονται πτωτικές πιέσεις παρά την μείωση της παραγωγής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εκτιμώμενη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου - σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τα τέλη Αυγούστου - ήταν πολύ μικρότερη από τη μείωση της ζήτησης αργού πετρελαίου λόγω των εκτεταμένων διακοπών διυλιστηρίων. Μαζί με την αρνητική επίδραση των διακοπών των εργασιών διυλιστηρίων, το ταυτόχρονο κλείσιμο των αγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ και των λιμένων των ΗΠΑ άσκησαν περαιτέρω πίεση στις τιμές του πετρελαίου WTI.
Η εποχική συντήρηση στα διυλιστήρια επίσης ελαττώνει τη ζήτηση
Αυτές οι επιπλοκές συνέβησαν όταν η τιμή του αργού πετρελαίου ήδη αποκλιμακωνόταν, με την περίοδο αυξημένης οδηγικής κίνησης να φθάνει στη λήξη της και τα διυλιστήρια να πλησιάζουν στη ετήσια περίοδο εργασιών συντήρησης. Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent, τον άλλο σηματωρό των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου, επίσης είχαν υποχωρήσει. Η απότομη υποχώρηση λόγω του τυφώνα «Harvey» οδήγησε σε μεγαλύτερη πτώση την τιμή του αργού πετρελαίου τύπου «WTI» από αυτή του “Brent», με μία ήπια ανάκαμψη της έκτοτε. Η ζήτηση από τα διυλιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας αναμένεται να ενταθεί ως αποτέλεσμα της διατάραξης των αντίστοιχων των ΗΠΑ. Έναν ακόμα παράγοντα, που ανέκοψε την πτωτική πορεία της τιμής του «Brent», αποτέλεσαν οι συνεχείς επιθέσεις σε πετρελαιοπηγές της Λιβύης, που οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 350.000 βαρέλια ημερησίως.
Η κάμψη της ζήτησης θα κρατήσεις περισσότερο από τις επιπτώσεις στην παραγωγή
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αλληλεπιδρώντων παραγόντων, ήταν το χάσμα μεταξύ των τιμών αργού πετρελαίου τύπων «WTI» και «Brent» να διευρυνθεί μετά το πέρασμα του τυφώνα. Ενδέχεται η εξισορροπητική λειτουργία της αγοράς να κρατήσει εντός ορίων αυτό το χάσμα, καθώς η ζήτηση για τον τύπο πετρελαίου«WTI» θα αυξηθεί όταν αποκατασταθούν οι εργασίες των διυλιστηρίων και των λιμένων στις ΗΠΑ. Αν όμως η προηγούμενη εμπειρία μας δίνει κάποιες κατευθύνσεις, η αποκατάσταση της παραγωγής πετρελαίου ενδέχεται να συμβεί σε περίπου ένα μήνα, ενώ η κάμψη της ζήτησης πιθανώς θα διαρκέσει μερικούς μήνες. Αυτό σε συνδυασμό με τις κερδοσκοπικές θέσεις στο «WTI» ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στις τιμές κατά τους προσεχείς μήνες. Όπως έχουν τώρα τα δεδομένα, η επίδραση της καταιγίδας είναι σχετικά αβέβαιη. Εντωμεταξύ, ο τυφώνας «Irma» προκαλεί καταστροφές στην Καραϊβική κατευθυνόμενος στις δυτικές ακτές της Florida, υπενθυμίζοντας ότι η περίοδος των τυφώνων έχει μόνο ξεκινήσει.
Η συγκυρία στις αγορές και τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία εξισορροπούνται
Οι ειδήσεις από τους τυφώνες μαζί με τις δοκιμές πυρηνικών πυραύλων της Βορείου Κορέας προσέλκυσαν το ενδιαφέρον. Οι επενδυτές έως τώρα θεωρούν ότι ως προς το γεωπολιτικό ζήτημα τα συμπλεκόμενα μέρη θα φερθούν λογικά. Παρά την κλιμάκωση της έντασης, η επίδραση της στις μετοχικές αγορές φθίνει προϊόντος του χρόνου. Η ρητορική είναι σκληρή, αλλά τελικά οι κυρώσεις κατά της Β. Κορέας πιθανότατα θα περιλαμβάνουν πολιτικούς και εμπορικούς περιορισμούς. Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι τα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο τέλος θα κρατήσουν την ψυχραιμίας τους και ότι αυτή η γεωπολιτική ένταση σταδιακά θα αποκλιμακωθεί.
Αυτοί οι παράγοντες αβεβαιότητας, αντισταθμίζουν τα στιβαρά θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα, τα οποία θα δικαιολογούσαν μια πιο θετική στάση ως προς τις μετοχές. Στην ανάλυση που διενεργούμε, διακρίνεται μια σαφής διαφορά μεταξύ των θεμελιωδών μακροοικονομικών στοιχείων, που σε γενικές γραμμές είναι θετικά και της συγκυρίας στις αγορές που είναι αρνητική. Η εξαίρεση αφορά την κατηγορία ομολόγων με επιτοκιακό περιθώριο (spreads), όπου τόσο τα θεμελιώδη στοιχεία, όσο και η συγκυρία της αγοράς λειτουργούν ευνοϊκά.
Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα αποφασίσθηκαν η διατήρηση των αγορών στοιχείων ενεργητικού κατά €60δις, το μήνα έως τον προσεχή Δεκέμβριο και η διατήρηση των επιτοκίων στο ίδιο επίπεδο. Επίσης, η ΕΚΤ ισορροπεί μεταξύ μιας ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και ενός υποτονικού πληθωρισμού, κατάσταση που περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Ευρώ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου τα μέλη της Fed θα έρθουν αντιμέτωπα με το παράδοξο της σύμπτωσης των καλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης με το χαμηλό πληθωρισμό. Οι Γερμανικές εκλογές που θα λάβουν χώρα εντός του τρέχοντας μηνός, μάλλον εμπεριέχουν λίγες εκπλήξεις, αλλά η σύνθεση του κυβερνητικού συνασπισμού είναι σημαντική για το μέλλον των ευρωπαϊκών θεσμών. Η συμφωνία του προέδρου των ΗΠΑ Trump με την πλευρά των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ως προς ανώτατο ύψος του χρέους απέτρεψε προς το παρόν την αναστολή κάποιων κρατικών υπηρεσιών, αλλά η τρίμηνη παράταση που δόθηκε ενδέχεται ότι η αβεβαιότητα ως προς αυτό το ζήτημα θα επανακάμψει τον προσεχή Δεκέμβριο.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ