Συντάκτης Κειμένου: NN Investment Partners
Οι μετοχές των αναδυομένων αγορών είχαν σχετικά καλή συμπεριφορά κατά την πρόσφατη αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές. Οι ευνοϊκές προσδοκίες για την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης μπορούν να στηρίξουν τη διατήρηση των καλύτερων επιδόσεων των μετοχών των αναδυομένων αγορών έναντι των ανεπτυγμένων.
Αξιοσημείωτη η αντοχή των αναδυομένων αγορών
Συνήθως οι μετοχικές αγορές των αναδυομένων αγορών πλήττονται αισθητά κατά τις περιόδους απότομων διορθώσεων στις αγορές και ειδικά εκείνες που πυροδοτούνται από ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού και των αποδόσεων των ομολόγων στις ανεπτυγμένες αγορές.
Εκτεταμένη μείωση του ρίσκου των χαρτοφυλακίων στις αγορές συνήθως συνεπάγεται επιθετικές ρευστοποιήσεις τίτλων στις αναδυόμενες και κυρίως σε εκείνες που έχουν τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές αδυναμίες και τις περισσότερες ανάγκες για ξένα κεφάλαια.
Κατά την πρόσφατη διόρθωση παγκοσμίως στις μετοχικές αγορές, οι αναδυόμενες υστέρησαν των ανεπτυγμένων, αλλά όχι πολύ. Είναι ενδιαφέρον ότι οι συνήθεις «αδύναμοι κρίκοι» όπως η Τουρκία, η Βραζιλία και η Κολομβία δεν ήταν αυτές που προκάλεσαν την υπό-απόδοση των αναδυομένων αγορών, αλλά αντιθέτως τα πήγαν καλύτερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Εξέπληξαν οι αγορές που υπέρ-απέδωσαν
Η μόνη αναδυόμενη αγορά που σαφέστατα υστέρησε τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν της Κίνας, πράγμα που δεν προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και την υπέρ-απόδοση της κατά τους προηγούμενους μήνες. Σε αυτό το διάστημα η αγορά της Κίνας και εδικά ο σχετικός κλάδος με το internet κλάδος, είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των αναδυομένων αγορών.
Πιο μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η συγκριτική απόδοση εκείνων των αναδυομένων αγορών που είναι πιο ευάλωτες σε μεγάλες μεταβολές στα επιτόκια των ανεπτυγμένων αγορών, ειδικά σε αυτήν την περίπτωση που η γενικευμένη αντίληψη είναι πως η διόρθωση σε μετοχικές αγορές προκλήθηκε από ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων.
Σε μικρά χρονικά διαστήματα, οι επιμέρους αγορές ενδέχεται να μη συγχρονίζονται και η συσχέτιση μεταξύ τους να είναι διφορούμενη. Η μεταβολή των προσδοκιών για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της Fed και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων μπορούν να πλήξουν πρώτα τις μετοχικές αγορές πριν τις αγορές χρεογράφων.
Η ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης πιθανότατα θα συνεχισθεί
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό δεν πρόκειται να διαλυθούν άμεσα και οι αγορές είναι πιθανό να προεξοφλήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές αδυναμίες και πιο επιτακτική ανάγκη ξένων κεφαλαίων πιθανώς θα βρεθούν υπό ισχυρότερη πίεση.
Στο σύνολό των αναδυομένων αγορών, η πορεία των επιτοκίων στις ανεπτυγμένες αγορές δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι μακροοικονομικές αδυναμίες και οι ανάγκες εισροής ξένων κεφαλαίων είναι λιγότερες από ό,τι προγενέστερες περιόδους και μετά από χρόνια ασθενούς ανάπτυξης και υποτίμησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους, υφίστανται πια οι προϋποθέσεις για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης στις περισσότερες από το αναπτυσσόμενες οικονομίες, εξαιρουμένης τη Κίνας.
Η ανάκαμψη αυτή ξεκίνησε το προηγούμενο έτος και είναι πιθανό να συνεχιστεί. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι ακόμη ευνοϊκές. Ο ήπιος και χαμηλός πληθωρισμός στη ζώνη των αναπτυσσόμενων οικονομιών παρέχει τα περιθώρια στις κεντρικές τους τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκιά του ή τουλάχιστον να μην τα αυξήσουν επιθετικά. Αυτή η διαπίστωση εξηγεί και τη βελτίωση στην εισροή ξένων κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές κατά τα πρόσφατα τρίμηνα.
Οι κεφαλαιακές εισροές βελτιώνονται
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο τον Ιανουάριο, υποδηλώνουν ότι ήταν ο καλύτερος μήνας για τις αναδυόμενες αγορές από το 2013 και μετά. Η γενικότερη εικόνα υποδεικνύει καλές προοπτικές για το ρυθμό αύξησης της εσωτερικής ζήτησης, παρά κάποιες ενδείξεις κόπωσης στη δυναμική της ανάπτυξης. Η πιστωτική επέκταση, εκτός της Κίνας, συνεχίζει να βελτιώνεται. Σε ότι αφορά την Κίνα συγκεκριμένα, διαμορφώνεται μια κατάσταση σταθερής ανάπτυξης και μείωσης των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, γεγονός που έχει βοηθήσει την αντοχή των αναδυομένων αγορών στο σύνολό τους.
Οι προοπτικές για την εσωτερική ζήτηση προοιωνίζουν θετικές εξελίξεις για τις επιδόσεις των αναδυομένων αγορών
Όσο οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν εξαναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες των αναπτυσσομένων χωρών να συσφίξουν τη νομισματική τους πολιτική και όσο οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες σε αυτές παραμένουν ευνοϊκές, η βελτίωση της εσωτερικής ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να συνεχιστεί και να στηρίξει τις καλύτερες επιδόσεις των μετοχών τους έναντι των ανεπτυγμένων αγορών, τάση που ξεκίνησε πριν 2 έτη.
Ευκαιρίες στην Κίνα
Διακρίνουμε καλές ευκαιρίες μέσα από τον διαχωρισμό των αναδυομένων σε αυτές που μπορούν να αντιπαρέλθουν τα υψηλότερα επιτόκια στις ανεπτυγμένες οικονομίες και σε αυτές που δεν έχουν βελτιώσει τις αδυναμίες τους και είναι πιθανό να πληγούν από τη σταδιακή ελάττωση της χρηματικής ρευστότητας παγκοσμίως.
Τείνουμε στο να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες στην Κίνα και να μειώσουμε περαιτέρω τις θέσεις σε αγορές, όπως της Τουρκίας, όπου οι μακροοικονομικές αδυναμίες είναι σημαντικές, η οικονομική τους πολιτική γίνεται πιο αδόκιμη και οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών θα πιέσουν ανοδικά τα επιτόκιά τους.
Επίσης, τηρούμε μειωμένες θέσεις στην Κολομβία και τις Φιλιππίνες, δύο αγορές που θεωρούμε ότι είναι πιθανό να υποβαθμιστούν. Η Κολομβία λόγω των επίμονων διπλών ελλειμμάτων και της ασθενικής ανάπτυξης και οι Φιλιππίνες λόγω του γεγονότος ότι έχει το χειρότερο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο σύνολο των αναδυομένων αγορών.
Δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων
Όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν θα ήταν δύσκολο για τις αγορές να προεξοφλήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Εκτιμούμε ότι η Fed θα επιτάχυνει το βηματισμό της στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής μόνο αν ο δομικός πληθωρισμός ανέλθει αρκετά πάνω από το 2% για τέσσερις έως και έξι συνεχόμενους μήνες. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό εντός του τρέχοντος έτους είναι λίγες, αν και μπορεί άλλοι παράγοντες να ωθήσουν τη Fed σε επιτάχυνση των αυξήσεων επιτοκίων.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε πρόγραμμα επενδύσεων που θα μπορούσε να αυξήσει τη δαπάνη κατά $300 δις. τα επόμενα 2 έτη, ενισχύοντας το ΑΕΠ κατά περίπου 0,5% - 1%, που συνιστά σημαντική ώθηση σε μια οικονομία που λειτουργεί με δείκτη ανεργίας 4,1%. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις αυξήσεις επιτοκίων από 3 σε 4 κατά το τρέχον έτος. Πιθανώς η σταδιακή προσαρμογή των αγορών στο ενδεχόμενο περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed θα διαρκέσει λίγο ακόμα.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι είναι μακριά το σημείο στο οποίο η Fed θα δράσει σε περίπτωση εκτεταμένων ρευστοποιήσεων στις αγορές σε αντιδιαστολή με την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, μειώνοντας τον αριθμό των αυξήσεων επιτοκίων. Κάτι τέτοιο θα συμβεί σε περίπτωση που οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες οδηγήσουν σε σημαντική μείωση την ονομαστική ανάπτυξη. Δεδομένων της ισχυρής δυναμικής της ανάπτυξης και των ευνοϊκών χρηματοπιστωτικών συνθηκών εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε μακριά από αυτό το σημείο.